Șoferia este un stil de viață

Sunt destule locuri de muncă, unele mai bine plătite, altele cu program fix gen 8.00- 17.00, seara ești în patul tău, dimineața bei cafeluța în balcon, citind ziarul. Mulți au acest gen de loc de muncă și la unii dintre ei chiar le place rutina. 

Dar șoferia, și când spun șoferie nu ma refer la cei care fac distribuție sau lunii fixe, nici măcar ce fac eu, că dorm o noapte două pe săptămână în cabină, cu toate că fac transport de marfă,  șoferia adevărată o fac cei plecați cu săptămânile sau lunile, cei plecați pe comunitate, cei care mănâncă, dorm și muncesc în aceeași cabină, acei 4 mp, zi de zi, sejur după sejur, acei șoferi care o cursă scurtă înseamnă 5..600km și un local înseamnă să străbată o țară de la est la vest sau de la sud la nord între răsărit și apus.

Știi, meseria asta de șofer pe camion te poate atrage dar și respinge cu aceeași forță. Sunt foarte multe persoane care nu se pot imagina făcând o viață de șofer dar în același timp sunt mulți care nu se pot imagina făcând altceva decât asta, șofer de camion. Într-un fel, te alege, te atrage, o simți dacă este de tine sau nu. Și unii încă se gândesc ce ne place laeseria asta, pentru că șoferia este în mare parte o viață singuratică, departe de prieteni, de familie, lipsesc mereu la evenimente importante ale familiei, aniversari, sărbători, primii pași ai copiilor, primele cuvinte, cel mult pot fi alături printr-un apel video de pe tabletă sau telefon.

Câți dintre voi au spus povești pentru copii la cameră? Sau câti de “îmi este dor de tine” s-au auzit prin cabină? Nici nu le mai știi numărul.  Și totuși, de ce șofer de camion? Unii o aleg pentru libertate, un sentiment pe care cei ce lucrează prin birouri nu au de unde să-l știe. Un șofer de camion nu are rutina aia zilnică, mâncam mereu în locuri diferite, uneori țări diferite, întâlnim diverși oameni, nații, mereu o altă priveliște, azi poți mânca în munții elvețieni, mâine te poți bronza în Spania sau Italia. Este libertate ce dă într-un fel dependență și este unul dintre motivele pentru care iubesc meseria asta. Pentru că un peisaj frumos poate să-ți aducă un zâmbet chiar și în cea mai proastă zi a ta. Șoferii de camion știu că munca ce-o prestează este importantă pentru toată lumea. Dar știm cu toții că importanța sau riscurile cu care ne confruntăm zi de zi nu reflectează încadrarea noastră pe cartea de muncă.

Nici măcar imaginea de a fi șofer de camion nu este tocmai bună printre cei care nu știu ce se află în spatele parbrizului unui camion și în nici un caz nu se reflectă în respectul demult dispărut față de breasla noastră. Oricum, noi ne mulțumim doar să transportăm orice din punctul A în punctul B în siguranță, la timp și întregi. Chiar dă o satisfacție interioară o cursă terminată cu bine. Apoi urmează alta, apoi alta și tot așa. Față de alte meserii, șoferia este un stil de viață. Poate fi dur sau poate fi frumos, totul depinde cum te adaptezi și pentru ce o faci. Dacă scopul principal sunt banii, fără să-ți placă ceea ce faci, mai devreme sau mai târziu vei ceda. Cum spunea un bătrânel printr-o parcare, cu câțiva ani în urmă și mi-a rămas tipărit în cap ” un șofer de camion trăiește, mănâncă și respiră asfaltul pe care calcă” 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Articole relevante

September 2, 2022

Lipsa de șoferi afectează și țările est-europene, care sunt nevoite să îmbunătățească condițiile de plată…

citeste articolul

September 2, 2022

Cu toții le vedem zilnic prin depozite, porturi, fabrici, șantiere și chiar prinse de spatele…

citeste articolul

August 20, 2022

Roadpol a comunicat bilanțul ultimelor doua controale Truck&Bus efectuate în 19 țări europene, inclusiv România.…

citeste articolul