Primul an pe camion

Am 35 de ani din care aproape 14 ani i-am petrecut făcând ceea ce-mi place cel mai mult: să fiu șofer de camion. Ce-am învățat în toți anii ăștia este că meseria asta are nevoie de trei lucruri simple pentru a rezista pe termen lung : responsabilitate, determinare și pozitivitate.

Din păcate mulți începători sau aspiranți la meseria asta se sabotează singuri înainte de-a face primul kilometru singuri la volanul unui camion. În primul rând, înainte să începi școala de șoferi gândește-te dacă chiar îți va place meseria asta. Lăsând la o parte “prietenul meu câștigă 3000 de euro pe lună ” sau ” stau la volan și-mi vine bănuțul ” chiar ești pregătit pentru asta? Nu te amăgi degeaba cu fraze de genul “plec pentru un an sau doi până îmi iau o casa sau o mașină ” pentru că nu există. Spun că nu există pentru că meseria asta are două variante: ori îți place și nu te vei mai lăsa de ea ori nu-ți place și după maxim două sezoane pe comunitate te lași. Viața pe comunitate este în funcție de așteptările voastre, cu cât ai așteptări mai mari cu atât vei fi mai dezamăgit. “Singur” este cuvântul cheie deoarece singur te vei descurca în majoritatea timpului, vei găti singur, vei manca singur, vei înfrunta problemele zilnice singur. Ca și șofer începător, ți-o spun din propria mea experiență, primele luni sunt cele mai grele. Dar vei vedea că, cu fiecare remorcă băgată la rampă vei deveni mai bun, cu fiecare kilometru parcurs strânsul volanului, transpiratul palmelor și febra musculară vor dispărea, vei învăța drumurile, chiar și parcările în care știi că vei găsi loc sau nu.

Primele luni pe camion depind de tine cât de ușoare sau grele vor fi pentru că sunt în funcție de așteptările tale. Și ca un sfat, când te hotărăști să apuci calea asta, eliberează-ți mintea de orice impresie pe care o ai despre viața între liniile paralele. Orice moment romantic ca răsăritul, apusul, cerul plin de stele sau peisajele superbe au în spate o poveste diferită. Înainte să vezi sau sa simți toate momentele menționate mai sus, vor fi zile când transpirația îți va curge în șiroaie de pe frunte trăgând de chingi și prelată. Vei fi plin de praf, lipicios, ud de la ploaie, înfrigurat, obosit, nervos, stresat.

Vor fi nopți când vântul îți va mișca atât de tare cabina încât abia vei reuși să dormi sau descărcări în toiul viscolului. Și după toate ăstea, la sfârșitul zilei trebuie să-ți faci de mâncare. Vor fi multe seri când vei manca ce găsești prin frigider pentru că vei fi prea obosit să mai gătești. Dar dacă după toate ăstea vei reuși să admiri frumusețea unui răsărit atunci știi că vei reuși și mâine. Bine, de ajutor este și-o scrisoare de la ANAF cu titlul ” Înștiințare de plată ” cam tot același efect motivant îl are. Probleme vor fi zi de zi, întârzieri, calcule greșite, cozi în autostradă, paleți răsturnați, strâmbi, marfă respinsă, probleme sunt la tot colțul, important este să nu te lași afectat de ele și să încerci să vezi parte pozitivă a lucrurilor. Te va ajuta enorm.

Sunt multe de spus și de povestit, ca începător ce pot să-ți spun este să nu încerci să fii perfect. Nimeni nu este perfect în meseria asta, cu atât mai puțin eu, acordă-ti timpul și răbdarea pentru a învăța. Nu fi dezamăgit dacă rupi o oglindă, o poartă, etc,cu toții le-am făcut la un moment dat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Articole relevante

September 2, 2022

Lipsa de șoferi afectează și țările est-europene, care sunt nevoite să îmbunătățească condițiile de plată…

citeste articolul

September 2, 2022

Cu toții le vedem zilnic prin depozite, porturi, fabrici, șantiere și chiar prinse de spatele…

citeste articolul

August 20, 2022

Roadpol a comunicat bilanțul ultimelor doua controale Truck&Bus efectuate în 19 țări europene, inclusiv România.…

citeste articolul