Este cea mai frumoasă meserie?

A fi șofer de camion e una dintre cele mai frumoase meserii. Libertatea, peisaje, doar tu, drumul, un răsărit de soare, vantul in pleata …..bla bla bla. Sa va zic ceva, NU, nu este. Cu toata pasiunea mea, trebuie sa recunosc ca asta este adevarul.
Azi toata lumea te angajeaza pentru minim 2-3 luni, in care trebuie sa stai inchis intr-o cabina, plecat departe de ai tai, de familie, prieteni.
Am ajuns sa fim ai nimanui, sa ne apere drepturile, firmele vestice ne prefera pentru forta de munca ieftina, pentru conditiile ieftine ce ni le propun si noi le acceptam.


Nu mai este cea mai frumoasa meserie deoarece a disparut libertatea, suntem controlati prin satelit, prin caera, telefoane. Da , este progresul tehnologic dar libertatea noastra? Am devenit ca niste niste roboti, muncitori la linie, o piesa de schimb, unde imediat ți se gaseste inlocuitor daca te ridici cu pretentii.
A disparut colegialitatea, prietenia, intr-o cursa continua dupa bani, nimeni nu mai are timp sa isi ajute colegul, ba din contra, sa il fure. Acuma daca te ajuta cineva , il gasesti postat pe facebook, la categoria “wow”.
Nu mai este cea mai frumoasa meserie , deoarece capitala noastra sa mutat la Bruxelle, si legile le fac ei. Daca statul nostru s-ar gandi la noi, nu ar mai accepta firmele vestice si contractele dubioase. Nu ar mai accepta sa fim platiti cu salariul minim si diurnal neimpozitabila. Toti o facem pentru bani, impinsi de acelasi guvern si traiul scazut din draga noastra tara. Cu totii suntem impinsi de “n-avem”, sa plecam departe.
Nu, nu este cea mai frumoasa meserie, deoarece are una dintre cele mai ridicate mortalitati la locul de munca. Decedati din cauza oboselii, accidentelor rutiere, etc. Colegi plecati de acasa, sa isi intretina familiile sau doar sa isi faca un trai mai bun, se introc acasa intre patru scanduri.
Nu mai este cea mai frumoasa meserie și sincer o scriu cu lacrimi in ochi când ma gândesc dacă este vina lor sau este vina noastră dar sincer noi nu ne-am făcut-o cu mâna lor.

Soferia este acea meserie unde azi te numesc „erou” și mâine te strigă „criminal”.
Desigur, a fost frumoasa meseria. Îmi aduc aminte ca visam sa fiu unu dintre ei, dintre tăticii șoselelor , pe vremuri, cand toata lumea te respecta, cand un coleg te vedea in pana pe strada si se oprea sa te ajute. Atunci nimeni nu se gandea la bani. Cu toate ca strazile, tehnologia erau mult sub nivelul de azi, dar salariul era mare, nu existau telefoane si cu toate astea, tot se facea transport eficient. Aveai timp de tine, ca sofer si la finalul zilei erai mult mai multimit ca acum.
Nu ne ramane decat sa speram ca in viitor lucrurile se vor schimba si meseria de sofer sa isi recapete culoarea ce o avea in trecut si in profida tuturor acestor minusuri, continuam sa o facem, sa ne petrecem timpul pe strazi.

One thought on “Este cea mai frumoasă meserie?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *