Diploma nu te face profesionist

Nu știu dacă v-am povestit partea asta din viața mea. De fapt textul vine ca raspuns la un comentariu ce spunea că ” suntem șoferi doar dacă afișăm diploma de la un liceu auto” Spre fericirea mea o am, diplomă obținută după terminarea școlii profesionale al liceului auto din Galați ” Traian Vuia”. De fapt cam asta-i singura mea diplomă, a da și cea de la examenul de capacitate.

Nu prea am avut timp de școală, după terminarea profesionalei mă inscrisesem la seral dar undeva prin anul doi m-au dat afară pentru neprezentare. Nu m-am dus deoarece munceam, devenisem deja independent financiare față de părinți și pur și simplu nu vedeam utilitatea unei noi bucăți de hârtie. Da, sunt mecanic, cel puțin în diplomă dar în realitate meseria aia nu mi-a plăcut deloc.

Îmi amintesc și acum cum făceam practică în barieră la un service numit ARA, acolo reparam doar camioane, predominant SAVIEM-uri și RABE. De fapt ce puteai să înveți acolo când toți mecanicii de acolo erau ” împușcați ” de la 8.00 dimineață iar spre orele prânzului ii vedeai roșii ca racul la față. Ne ascundeam ca potarnichele prin vestiare să nu ne vadă pentru că altfel ne puneau la măturat prin curte sau hală.

Cât despre maistrul meu de la școală, domnul Draghici, tot ce am putut învăța de la el au fost înjurături noi pentru că mecanică, sa spunem că nu avea timp. Diploma o am, scrie că-s mecanic dar in realitate nu sunt. De dezmembrat un motor, o fac dar dacă mă pui să ți-l montez la loc, jur că-mi rămân piese de un alt motor și nu glumesc. Nu diploma te face profesionist cum nici mersul la biserică nu te face credincios. Contează cunoștințele acumulate de-a lungul timpului. Camionul nu ține cont de diploma ta ci de capacitatea ta de a-l manevra.

La fel si gradele de pe permis, da le ai dar asta nu înseamnă că ești profesionist. Cunosc șoferi de camion cu opt clase dar care dau clasă în materie de condus la mulți dintre noi, inclusiv mie dar și șoferi cu două diplome de facultate ce se descurcă de minune pe străzi.

La urma urmei nu diploma te face profesionist ci plăcerea de a face acel lucru iar când este plăcere și pasiune acel lucru devine ușor de învățat și de făcut, indiferent de meserie.

2 comments

  1. E o vorbă; gura lumii nici pământul nu o astupă. Întotdeauna vor fi javre care latră mai tare in compensare cu creierul mic.

  2. Mai frate mie imi place blogg-ul tau, stiu ce mesaje traniti la soferi ca ios de profesie mecanic auto da si imi plac tirurile ca si taiciu a fost sofer se tir simi amintesc cum era sa mergi cu o raba cu cabina dubla Galați-Brăila dupa marfa “tevi fe la profiland si intfor” si la ce piticanie eram de 70 de cm inaltime am avut o placere sa ma aflu langa volanul acelei Răbi.toate cele bune iti doresc si multa sanatate si rabdare pentru ceea ce faci iti urez Cosmine 😉😉😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Articole relevante

September 2, 2022

Lipsa de șoferi afectează și țările est-europene, care sunt nevoite să îmbunătățească condițiile de plată…

citeste articolul

September 2, 2022

Cu toții le vedem zilnic prin depozite, porturi, fabrici, șantiere și chiar prinse de spatele…

citeste articolul

August 20, 2022

Roadpol a comunicat bilanțul ultimelor doua controale Truck&Bus efectuate în 19 țări europene, inclusiv România.…

citeste articolul