Cum să devii șofer de camion fără bani

Să spunem că ești un tânăr ce dorește să muncească pe camion dar ceva te împiedică: școala de șoferi.  Bine, nu școala în sine ci prețul obținerii categoriilor, făcând o medie la câteva școli, permisul pentru categoriile B, C, E și atestatele de marfă și ADR ajung undeva la 4000 – 4500 lei.
Care sunt opțiunile de a-ți îndeplini visul de a deveni șofer profesionist fără a avea suma necesară?
Prima opțiune:
Bineînțeles, prima opțiune și cea mai simplă ar fi să-ți faci un credit personal, faci școala și-o plătești în timp. Simplu.

A doua opțiune:
Diferite firme din România oferă școlarizare “gratuită” tuturor ce vor să devină șoferi. Am pus gratuită între ghilimele pentru că este un DAR.
Ieri și azi am sunat mai la toate firmele mari din România să aflu direct de la ei condițiile școlarizării gratuite și spre surprindere mea nu mai sunt multe. Cam toate au renunțat la genul acesta de proiecte din diferite motive dar cel mai frecvent motiv invocat a fost ” ii școlarizăm și fug”.
Dar două firme tot am găsit. Să le luăm pe rând.

DUVENBECK – oferă școlarizarea gratuită la academia lor din Brașov sau în Arad printr-o colaborare c-o școală de șoferi ( nu am idee cum se numește). Ei spun că școlarizarea se face într-un mod cât mai profesional astfel încât șoferul să devină cât mai autonom după obținerea categoriilor. Partea negativă este că trebuie semnat un contract ce te obligă să lucrezi la ei doi ani de zile sau dacă pleci mai devreme trebuie să plătești școala de șoferi.

E van wijck – cu sediul în Cluj, oferă șansă fiecărui tânăr să devină șofer profesionist prin școala lor de șoferi fără a plăti nimic. La fel, pun accentul pe profesionalism, oferind cursurile bază a unei scoli de șoferi plus cursuri avansate cu instructori pentru condus eficient  economic etc. cursuri ce pregătesc șoferii pentru comunitate, documente șamd. La fel, se semnează un contract cu aceeași clauză, durata n-o știu deoarece au spus că este confidențială dar presupun că cel puțin un an este sigur.

Școala de șoferi Keles, Brăila. Ca și în cazurile de mai sus, școala este plătită de firmele de transport cu care colaborează, acestea fiind din Danemarca preponderent dar și Austria. Contractul se face pe-o perioadă de doi ani de zile direct cu angajatorul. Bineînțeles, poți să pleci când vrei dar clauza te va obliga să plătești școala de șoferi.

Și cam atât am reușit să găsesc pe la firmele românești. Restul firmelor cu care am vorbit ( spre exemplu Ravitex, Dumagas,  etc) au spus că au renunțat la astfel de proiecte.

O altă opțiune ce am reușit s-o găsesc și mi se pare interesanta vine de la un ONG numit Fundația pentru comunitate. Printre alte proiecte de 7 ani oferă anual câteva burse ( burse însemnând plata școlii de șoferi) pentru tineri. Proiectul este sponsorizat de Mol. Partea proastă este că abia s-a încheiat acordarea de burse pe anul 2021 iar următoarele înscrieri se vor face din noiembrie 2022. Condițiile și modul de participare sunt pe site-ul lor și ce este mișto că nu trebuie să semnezi nici un contract cu cineva. https://pentrucomunitate.ro/ro/permis

Cam ăstea sunt posibilitățile găsite de mine în România după două zile de căutări dacă vrei să devii șofer de camion dar nu dispui de resurse suficiente financiare.

Ca o încheiere, nu le fac reclamă firmelor mai sus menționate, nu am idee de salarizarea lor, am expus doar posibilitățile.

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Articole relevante

September 2, 2022

Lipsa de șoferi afectează și țările est-europene, care sunt nevoite să îmbunătățească condițiile de plată…

citeste articolul

September 2, 2022

Cu toții le vedem zilnic prin depozite, porturi, fabrici, șantiere și chiar prinse de spatele…

citeste articolul

August 20, 2022

Roadpol a comunicat bilanțul ultimelor doua controale Truck&Bus efectuate în 19 țări europene, inclusiv România.…

citeste articolul