Cauza accidentului de la Arezzo soldat cu 4 victime

Cred că ați văzut sau ați auzit de accidentul rutier din Italia de pe autostrada A1, în zona Arezzo, unde un conațional s-a izbit violent de un camion staționat într-o alveolă. În urmă incidentului au murit 2 copii și bunicii acestora.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 022-1536x1024-1-1024x683.jpg

Acesta pornise din zona Transilvaniei cu destinația Napoli, cu o mașină marca Volkswagen Sharan, omologată pentru șapte locuri dar ei fiind opt persoane. Tatăl și soția, cei patru copii și bunicii. Din ce au declarat autoritățile, aceștia erau de etnie rromă și trăiau într-o rulotă la periferia orașului Napoli.
Un drum lung, de aproximativ 2000 de km, făcut fără pauză de odihnă, o inconștientă fatală pentru cei 4 membri ai familiei decedați în accident, o fetiță de doi ani și fratele de 10 ani împreună cu bunicii acestora. Restul sunt internați la diverse spitale din zona.
Tatăl a fost pus sub acuzare de omor calificat și arestat preventiv. Rezultatele testelor de droguri și alcool au ieșit negative, deci cel mai probabil oboseala a fost cauza accidentului.

O clipă de neatenție, o secundă cu ochii închiși, de atât este nevoie să pierzi tot, inclusiv viața ta sau a celor dragi.
Din punctul meu de vedere, șofer de camion, acesta este cel mai mare dușman al nostru, oboseala. Cunosc sentimentul, am trăit acea secundă cu ochii închiși, dar din fericire m-am oprit la timp. Aici este problema, să te oprești la timp, să-ți cunoști limitele. Cu toții am mers măcar o dată cu ochii aproape închiși, cu gândul să ajungem mai repede la destinație, tot repetând în gând ” hai încă puțin”. Într-o cursă de noapte, într-un drum de reîntoarcere din străinătate sau o cursă express făcută de colegii de pe 3,5 tone. Drumurile lungi sunt grele, te obosesc din punct de vedere fizic și psihice.


Tindem să ne supraestimăm abilitățile. Atât cele de șofer, cât și cele cognitive. Așa cum scriu și cei de la Psychology Today, ne este tot mai greu să estimăm nivelul de oboseală. Fie avem prea multă încredere în noi, ignorăm datoria de somn sau ne-am obișnuit cu o perpetuă stare de oboseală. Iar lucrurile se complică deoarece nu știm să prevedem câți kilometri putem conduce, până când oboseala începe să își facă de cap (de aceea există regula generală de 15 minute de pauză după 2 ore de condus). Și nici nu s-a inventat încă un test pentru oboseală (precum un etilotest) sau un „indicator” al nivelului de energie. Dar, între timp, putem învăța să recunoaștem semnalele corpului nostru!
Când oboseala apare, corpul ne trimite semnale de alarmă. Trebuie doar să ținem cont de ele!
Căscatul frecvent
Când organismul se află pe punctul de a ceda în fața somnului, la granița cu realitatea se pot întâlni halucinațiile (hipnogogice). Acestea sunt practic frânturi de vise, desprinse din realitatea imediată. Iar dacă imaginea sau sunetul încep să fie distorsionate, înseamnă că urmează să adormim.

Clipitul des sau greoi

Chiar și ochii obosesc și au nevoie să se revigoreze. Fiind „lipiți” de drum, loviți de farurile mașinilor sau forțați de condusul noaptea, focalizarea imaginii devine mai dificilă, solicitând și mai mult creierul. Astfel, puterea de concentrare se consumă mai repede, iar oboseala crește, ceea ce îi îndeamnă pe ochi să se închidă de tot. De aceea, atunci când încep să fie deranjați ochii, e nevoie de pauză.

Plictiseala (sau când mintea e haihuie)

Drumul lung este tare plictisitor. Ca să se mențină alert, creierul apelează la diverse alte distracții. Fie e atras de mediul înconjurător, concentrându-se la peisaj sau caută ceva pe telefon, sau se retrage în amintiri, acesta uită partea cu volanul, condusul devenind secundar. Astfel, un semn distinct al oboselii este nevoia de ceva nou. Sau, mai bine zis, când ne atrage orice e sclipitor, e clar că trebuie să lăsăm volanul în pace, măcar pentru un timp

Realitatea distorsionată

Când organismul se află pe punctul de a ceda în fața somnului, la granița cu realitatea se pot întâlni halucinațiile (hipnogogice). Acestea sunt practic frânturi de vise, desprinse din realitatea imediată. Iar dacă imaginea sau sunetul încep să fie distorsionate, înseamnă că urmează să adormim!

Pauza de gândire

Probabil unul dintre cele mai distincte semne de oboseală este pauza de gândire. De exemplu, atunci când nu se mai înregistrează ultima parte a drumului, deși s-au parcurs mai mulți (kilo)metri, când alunecăm pe altă bandă sau ratăm ieșirea. Acestea nu sunt „doar scăpări”, ci alarme urgente că oboseala e prea mare.

Atunci când suntem obosiți, riscăm să pierdem controlul. O singură clipită de neatenție este suficientă. Dar, dacă ținem cont de semnalele de alarmă și respectăm un program de somn ne putem îndepărta de riscurile oboselii la volan. Iar înainte să te pui la drum, întreabă-te cât de bine ai dormit în ultima vreme. Și nu uita să verifici și nivelul de energie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Articole relevante

September 2, 2022

Lipsa de șoferi afectează și țările est-europene, care sunt nevoite să îmbunătățească condițiile de plată…

citeste articolul

September 2, 2022

Cu toții le vedem zilnic prin depozite, porturi, fabrici, șantiere și chiar prinse de spatele…

citeste articolul

August 20, 2022

Roadpol a comunicat bilanțul ultimelor doua controale Truck&Bus efectuate în 19 țări europene, inclusiv România.…

citeste articolul